Sistemul american, sistemul belgian, sistemul românesc

Se pare că prima divizie a campionatului românesc va reveni la 16 echipe, dar tot cu sistem play-off/play-out.

(Ligă sau divizie, când ne referim la un campionat național, e același lucru. Deși, conform, DEX: DIVÍZIE, divizii, s. f. Fiecare dintre categoriile de calificare a echipelor sportive. LÍGĂ, ligi, s. f. Uniune, asociație sau coaliție de state, de orașe, de societăți sau de persoane fizice ori juridice, constituită în vederea realizării unui țel comun. Așadar, mult mai corect ar fi divizie).

Un sistem importat din sporturile americane și care nu are prea multe în comun cu fotbalul. Fotbalul ăsta ”european”, jucat de noi, cei de peste Apa cea Mare. Iar cu ideea de campionat chiar nu are nimic în comun.

Pentru că ideea de campionat implică strict așa-zisul (acum) sezon regulat, fiecare cu fiecare, tur-retur. Perfect echitabil, adică. Este o cursă de fond, în care fiecare punct contează.

Prin trecerea la play-off/play-out, astea se anulează. Se trage linie după sezonul regulat, apoi punctele se înjumătățesc (sistemul ”belgian”). O tâmpenie. Dacă tot apelezi la un sistem de tip american, măcar lasă echipelor punctajul integral! (Acum câțiva ani, în Liga a II-a, echipele au intrat în play-off cu punctele acumulate în jocurile dintre ele, la fel întâmplându-se, logic, și pentru play-out).

În ultima etapă a sezonului regulat, consecință a regulamentului absolut stupid, cu înjumătățirea punctelor, echipele care în acel moment aveau punctaj impar puteau pierde sau face egal în această ultimă rundă, punctajul cu care ar fi început play-off-ul/play-out-ul urmând a fi același! Suspiciunile ar fi fost majore în meciurile în care una dintre echipe are punctaj impar, iar echipele sunt sigure de locul în play-off (una) și play-out (cealaltă).

S-a preferat sistemul ăsta ”belgian” pentru a fi campionatul mai atractiv. Sigur că așa e. Dintr-un foc, printr-o simplă răsucire de condei, distanțele dintre echipe au fost înjumătățite. Dar atunci, de ce să nu dispute, primele patru clasate la finalul play-off-ului, un final four pentru titlu? N-ar fi și mai interesant așa? Ar fi, dar tot o tâmpenie ar fi.

Iar acum se întrezărește o supiditate propusă, pe bani grei, de o firmă olandeză: la finalul play-off-ului/play-out-ului, ultima calificată în cupele europene din play-off să dispute un baraj pentru locul respectiv cu prima clasată din play-out!! Atunci sezonul regulat ce rost mai are?

Se anulează ideea de campionat, chiar nu pricepeți, stimați federali și LPF-iști?

Fotbalul, de când există el, există în două sisteme de bază: campionat sau cupă. Adică sezon regulat sau eliminatoriu. Cu o mixtură pentru turneele finale (de Mondiale, Europene, Olimpiade etc.): întâi grupe (sistem campionat, doar tur), apoi eliminatoriu.

Fotbalul, de când există el, e un sport simplu. În ultimele decenii a tot fost complicat. Prin regulamente de arbitraj și sisteme de desfășurare.

Lăsați-l așa cum a fost, că a fost bine!

Octavian Stăncioiu