De la Burevestnik la Zimbru: microistorie a fotbalului basarabean
Zimbru Chișinău este clubul-fanion al Basarabiei. A fost înființat după Al Doilea Război Mondial, într-un moment în care cele mai cunoscute echipe basarabene interbelice, Mihai Viteazul, Sporting și Fulgerul, nu mai existau.
Zimbru a apărut în 1947, sub numele de Dinamo. În acel an apărea, în România, ASA București, Steaua de azi. Înființarea lui Dinamo Chișinău era, desigur, un simbol al puterii sovietice, instaurate din nou în Basarabia după ce România și mareșalul Antonescu pierduseră războiul. Parcursul ulterior al acestei echipe o va transforma în cea mai iubită grupare a teritoriului dintre Prut și Nistru.
Dinamo Chișinău se va numi, pe rând, Burevestnik, Moldova, Avîntul, Nistru. Va juca mai multe sezoane în foarte puternica primă ligă a URSS, ocupând chiar locul 6 în 1956, sub numele rusesc de Burevestnik (în traducere, Rândunica). Vedeta acelei generații era tânărul basarabean de origine evreiască Ținkler, care în 1958 va fi inclus pe lista celor mai buni 33 de fotbaliști ai anului din URSS, iar antrenorul echipei era rusul Viktor Maslov, cel care, în anii ’60, ca strălucit și inovator tehnician al lui Dinamo Kiev, va transforma clubul din actuala capitală a Ucrainei într-unul de mare anvergură.
Alți fotbaliști de mare valoare care au evoluat, de-a lungul anilor, pentru Zimbru au fost Pavel Cebanu (anii ’70 și ’80, actualul președinte al Federației Moldovenești de Fotbal), Dobrovolski (anii ’80, ulterior la Dinamo Moscova, Genoa, Marseille, Atletico Madrid, internațional pentru URSS, CSI și Rusia, campion olimpic în 1988 cu URSS, campion european de tineret în 1990 cu URSS, Fotbalistul Sovietic al Anului 1990, câștigător al Ligii Campionilor 1993 cu Marseille, actual antrenor al naționalei R. Moldova), Curteian (anii ’90, ulterior la Zenit St. Petersbug și Hamburg, apoi antrenor al naționalei R. Moldova), Rebeja (anii ’90), Al. Epureanu (anii ‘2000, ulterior la Dinamo Moscova, acum la Istanbul Başakşehir).
Din 1991, odată cu obținerea independenței R. Moldova, clubul se numește, atât de frumos!, Zimbru. A dominat clar fotbalul est-moldovean până în anul 2000, apoi va ceda prim-planul lui Sheriff, influentul club apărut în capitala autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, Tiraspol.
Stadionul propriu se numește Zimbru, are 10.400 de locuri și a fost inaugurat în 2006.
Octavian Stăncioiu