Regele Fotbal

Fotbalul este al nostru și al urmașilor noștri

Pentru o serie unică la Liga a II-a!

Politehnica Timișoara a prezentat azi proiectul unei ligi secunde cu două serii, în sezonul Ligii a II-a ce va începe la finalul acestei luni.

În calitate de purtător de cuvânt al clubului, voi fi întotdeauna de acord cu politica grupării alb-violete. În calitate de jurnalist și de iubitor de fotbal, am însă o altă propunere.

Cele 21 de echipe să rămână în serie unică, dar să joace doar tur (câte 10 meciuri acasă și 10 în deplasare). Rezultă 20 de partide/echipă, exact câte ar fi în varianta propusă de Politehnica (în seria de 11, cealaltă fiind doar de 10 echipe, adică 18 meciuri). Dar vom vedea în continuare derby-urile Poli – Rapid, Poli – Petrolul, Poli – Farul.

Sigur că și varianta propusă de mine e un compromis. Un campionat, am mai spus-o de atâtea ori, înseamnă tur-retur. Fără play-off/play-out, baraje peste baraje și alte invenții postmoderne.

E un compromis, dar se reduce enorm (chiar prea mult) numărul de etape și, logic, lungimea deplasărilor. Adică exact scopul urmărit prin varianta cu două serii.

Această variantă să fie aplicată doar în sezonul următor, sperând să trecem cât mai repede peste această perioadă neagră a istoriei sociale.

Revenirea la două serii în liga secundă aduce cu un aer de Daciadă. În 2014, dintre cele 55 de țări membre ale UEFA, doar cinci (Țara Galilor, Bosnia și Herțegovina, Grecia, Georgia și, pe atunci, România) nu aveau serie unică la eșalonul secund!

Octavian Stăncioiu