Regele Fotbal

Fotbalul este al nostru și al urmașilor noștri

Euro 2020, tragerea la sorți

Cel mai important eveniment fotbalistic, nereferindu-ne aici la meciuri, găzduit vreodată de România a fost, fără îndoială, tragerea la sorți a grupelor turneului final Euro 2020. București, Romexpo, 30 noiembrie 2019. Au fost prezente nume uriașe din istoria fotbalului mondial. Foști sau actuali jucători, antrenori, conducători. [...]

Foto: Autorul acestor rânduri, alături de legendarul Hristo Stoicikov

Cel mai important eveniment fotbalistic, nereferindu-ne aici la meciuri, găzduit vreodată de România a fost, fără îndoială, tragerea la sorți a grupelor turneului final Euro 2020. București, Romexpo, 30 noiembrie 2019.

Au fost prezente nume uriașe din istoria fotbalului mondial. Foști sau actuali jucători, antrenori, conducători.

Figo, Gh. Popescu, Joao Pinto, Suker, Boniek, Savicevic, Gullit, Totti, Casillas, Desailly, Lahm, Zagorakis, Ricardo Carvalho, Joao Mario, Sivebaek, Poborsky, Arșavin, Southgate, Deschamps, Löw, Mancini, Șevcenko, Luis Enrique, Giggs, Bierhoff.

Iată o galerie foto:

Miodrag Belodedici
Joachim Löw 
Roberto Mancini

Iată rândurile scrise după eliminarea România la precedenta ediție, Euro 2016…

România a încheiat un genunchi un turneu final la care s-a calificat în genunchi. De fapt, a devenit o regulă pentru ”tricolori” să termine ultimii grupa de la Euro. În ’84, la prima participare, cu tânărul Mircea Lucescu pe bancă. În ’96, la a doua prezență, cu Iordănescu antrenor și ”Generația de aur” în teren. Însă la aceste două turnee grupele au fost de foc! Judecați și dumneavoastră…

Acum 32 de ani, cu Germania de Vest a lui Rummenigge, Stielike, Matthäus (tânăr pe atunci), Brehme, Völler, K.-H. Förster, campioana europeană ”en titre” și finalista ultimului Mondial, cel din 1982; cu Spania lui Arkonada, Santillana, Camacho, Victor, Gordillo, care va juca finala ediției, cu Portugalia lui Chalana, Jordao și Fernando Gomes, care va fi eliminată în semifinale, de Franța, în prelungiri.

Acum 20 de ani, cu Franța lui Zidane, Thuram, Blanc, Desailly, Karembeu, Deschamps, Dugarry și Djorkaeff, adică aproape integral echipa ce va deveni peste doi ani campioană mondială și care în acea ediție va pierde semifinala cu Cehia la penalty-uri; cu Spania lui Zubizaretta, Hierro, Luis Enrique, Sergi, cu Bulgaria lui Stoicikov, Balâkov, Mihailov, Ivanov, Lecikov, Kostadinov, Penev, adică generația de aur a vecinilor de la sud, semifinalistă la precedentul Mondial, din SUA.

Acum, ne-a eliminat, scoțând Franța din discuție (și ea însă, simt și afirm, sub toate echipele mai sus pomenite), Elveția, unde legea o fac jucători de origine albaneză, și Albania, pe care acum nouă ani, în preliminariile CE, o băteam cu 6-1, într-o noapte rece de sfârșit de toamnă pe fostul 23 August.

Fotbalul românesc s-a prăbușit.

Articol de Octavian Stăncioiu

Lasă un răspuns