Pandurii Tg. Jiu. Urmaşii lui Tudor Vladimirescu


Foto: Coloana Infinită din Tg. Jiu (autor: Bendis Photos)
Oraş reşedinţă al judeţului Gorj, Târgu-Jiu este străbătut de râul Jiu şi e celebru pentru ansamblul monumental al lui Constantin Brâncuşi. Acesta, unul dintre cei mai mari sculptori ai omenirii, s-a născut într-o localitate gorjeană, Hobiţa, realizând la Tg. Jiu celebrele creaţii Coloana Infinită, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii, care, împreună cu biserica ortodoxă Sf. Apostoli, alcătuiesc Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor”.
Din judeţ au provenit alte nume ale Panteonului naţional, precum Tudor Vladimirescu (legendarul conducător al Revoluţiei de la 1821), Ecaterina Teodoroiu (eroina din Primul Război Mondial) sau Maria Lătăreţu (”Prinţesa cântecului popular românesc”).
Fotbalul din acest oraş oltean a fost, până în ultimii 15 ani, cu desăvârşire mediocru. Actualul club Pandurii a luat fiinţă, chiar cu acest nume, abia în 1962, prin fuziunea dintre echipele locale Flacăra-Unirea şi CIL.
Echipa promovează în premieră în Divizia B abia în 1977. Iar în 2005 câştigă seria a II-a, la un punct distanţă de FC Sibiu, şi promovează, în premieră pentru judeţul Gorj, în primul eşalon!
De atunci și până în 2017, Pandurii a evoluat constant în Liga I. Chiar dacă de două ori a retrogradat ”pe teren”, dar a rămas la ”masa verde”, graţie unor locuri vacante, în calitate de primă retrogradată.
Sezonul 2012/13 a fost cel mai bun din istoria clubului, Pandurii terminând pe un incredibil loc 2 în Liga I. În sezonul 2013/14 al Ligii Europa, Pandurii s-a calificat în grupe, cu Dnipro Dnipropetrovsk, Pacos de Ferreira și Fiorentina!
Stadionul Municipal Tudor Vladimirescu din Tg. Jiu avea 9.200 de locuri, era dotat cu nocturnă și a găzduit finala Cupei României din 2009, CFR Cluj – FC Timişoara 3-0. Pe locul său a fost construit unul ultramodern, inaugurat la 25 octombrie 2019. Poartă aceeași denumire, are 12.518 locuri (acoperite integral) și nocturnă.
Clubul este acum în insolvență și chiar la un pas de falimentul definitiv…
Articol de Octavian Stăncioiu